Achteruitplannen of vooruitplannen?

door | sep 9, 2017 | Progressiegericht werken | 2 reacties

Moet je een omvangrijke klus gaan doen? Het is misschien een open deur om te zeggen dat het verstandig is om een goede planning te maken van deze klus. Maar wat is een goede planning eigenlijk? Twee onderzoekers van de universiteit van Peking, Jooyoung & Hedgcock (2017) vergeleken twee manieren van plannen met elkaar. De eerste manier was om vooruit te plannen, dat wil zeggen alle stappen die je moet doorlopen van voor naar achter inplannen. De tweede manier was om achteruit te plannen, dat wil zeggen omgekeerd plannen, beginnend bij de laatste taken en dan terugwerkend inplannen. In 5 studies vergeleken zij de verschillende effecten van deze twee aanpakken.

Trainingen Progressiegericht Werken

Achteruitplannen werkt beter bij grote klussen

Voor kleine klussen, waarbij maar een gering aantal stappen hoeft te worden doorlopen, vonden ze geen verschil in effectiviteit van deze twee aanpakken. Maar voor complexe, omvangrijke klussen was er wel een verschil. Achteruitplannen bleek bij dit soort klussen beter te werken. Wat bleek is dat bij achteruitplannen de deelnemers aan de onderzoeken beter anticipeerden welke stappen ze allemaal dienden te gaan zetten en zich beter aan hun planning hielden. Bovendien waren ze optimistischer over het halen van hun doel en ervoeren ze minder tijdsdruk tijdens het proces. Als een mogelijke verklaring voor de grotere effectiviteit van achteruitplannen noemden de onderzoekers dat het dit, meer dan vooruitplannen, uitgaat van de haalbaarheid van succes en dat het ertoe leidt dat succes dichterbij ligt.

Wat vind je van dit artikel?
  • Bruikbaar (5)
  • Interessant (3)

2 Reacties

  1. Gerard

    Een kleine toevoeging over achteruitplannen (met dank aan Harry Palmer): het werkt erg motiverend als je de denkstappen en de doe-stappen afwisselt. Als je een doe-stap het geformuleerd, wordt de voorafgaande stap een denk- of uitzoekstap. Weet je of ze dat ook onderzocht hebben?

    Antwoord
    • Coert Visser

      Dat hebben ze niet onderzocht. Ken jij daar onderzoek naar?

      Antwoord

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

Voeg je bij 525 andere abonnees
 

► UPDATES & REACTIES

  1. Coert Visser
  2. Coert Visser
  3. Coert Visser
  4. Coert Visser
  5. Coert Visser
  6. Coert Visser
  7. Coert Visser
  8. Coert Visser
  9. Coert Visser

    Open link ► Dit artikel van Zhao et al. (2024) laat zien dat een hogere inname van plantaardige vetten, vooral…