Klassiek onderzoek Amabile & Kramer (2011): het progressieprincipe
Een van de inspiraties voor progressiegericht werken is het boek The progress principle (2011) van Teresa Amabile en Steven Kramer geweest. In dit boek introduceren zij het progressieprincipe en beschrijven zij onderzoek waaruit bleek dat het boeken van betekenisvolle progressie een belangrijke invloed heeft op het innerlijk werkleven en functioneren van mensen. Hieronder kun je lezen wat Amabile en Kramer hebben onderzocht, hoe ze dit hebben gedaan en welke bevindingen ze hebben gedaan.
Lees verder »
David Yeager’s boek ’10 to 25′ over de mentormindset
Onlangs verscheen het boek 10 to 25: The Science of Motivating Young People van David Yeager, een Amerikaanse hoogleraar psychologie. In dit boek introduceert Yeager het concept van de mentormindset, een benadering waarin hoge verwachtingen en empathische ondersteuning worden gecombineerd om jongeren in de cruciale levensfase van 10 tot 25 jaar effectief te begrijpen en te ondersteunen.
Lees verder »
Progressie-ongelijkheid en sociale spanningen
In onze voortdurend veranderende samenleving is progressie een centrale drijfveer. Individuen streven naar persoonlijke groei, professionele ontwikkeling en het bereiken van doelen. Maar wanneer één persoon snelle progressie boekt terwijl anderen in zijn of haar omgeving dat niet doen, is er sprake van progressie-ongelijkheid. Dit fenomeen kan spanningen veroorzaken binnen sociale relaties, voornamelijk door de menselijke neiging tot sociale vergelijking. In dit artikel verken ik de dynamiek van progressie-ongelijkheid, de rol van de sociale vergelijkingstheorie van Leon Festinger, en mogelijke manieren om de negatieve gevolgen te minimaliseren. Lees verder »
Progressiegericht werken? Ken het niet, kan het niet, wil het niet…
Progressiegerichte gesprekken zijn vaak nuttig+. Ze verlopen meestal in een prettige sfeer en leveren doorgaans goede ideeën op voor volgende stappen. Na afloop van progressiegericht gesprekken en sessies voelen deelnemers zich vaak competent, optimistisch en verbonden met elkaar. Progressiegericht werken is bruikbaar in allerlei situaties zoals helpende gesprekken, sturende gesprekken, conflicthantering en teamsessies. Hieronder bespreek ik drie redenen waarom mensen progressiegerichte technieken (nog) niet gebruiken. Lees verder »
Drie beoordelingscriteria bij het oplossen van een slepend leiderschapsconflict
Recent kwam ik een case tegen waarbij drie beoordelingscriteria eem cruciale rol speelden bij het oplossen van een slepend leiderschapsconflict. Bij TechSolutions BV, een middelgroot technologiebedrijf, ontstonden gedurende een langere periode spanningen binnen de afdeling Softwareontwikkeling. Meerdere medewerkers hadden, over een langere periode, klachten ingediend over hun leidinggevende, Mark Jansen. De kern van deze klachten betrof drie hoofdpunten: intimiderend gedrag, het kleineren van medewerkers tijdens teamvergaderingen en het creëren van een onveilige werksfeer. Meerdere van de medewerkers hadden overplaatsing gevraagd naar een andere afdeling uit onvrede. Omdat de problemen al langer speelden had Mark vorig jaar enkele gesprekken met een interne coach gehad. Recent kwamen er echter weer twee klachten naar voren. Het management besloot een proces op te starten waarbij drie beoordelingscriteria een centrale rol speelden.
Lees verder »
Hoe de keuze voor anticompetentie onze instituties ondermijnt
Sinds het winnen van de presidentsverkiezing door Donald Trump komen er steeds meer namen naar buiten voor sleutelposities in zijn regering. Bij velen wekken deze namen verbazing. Veel van die personen lijken bij uitstek ongeschikt voor de rol die hen wordt toebedeeld. De satirische site De Speld merkte dit ook op en kwam met het bericht Donald Trump benoemt aanhanger van de platte aarde-theorie als hoofd van NASA. Maar de werkelijkheid is bijna even idioot als de satire. Hoe kan dit? Ik las ergens dat deze mensen niet alleen maar incompetent zijn maar iets ergers. Ze zijn anticompetent. Anticompetentie verwijst naar strategie waarbij individuen op posities worden geplaatst waarin ze niet alleen ongeschikt zijn, maar actief de principes en waarden ondermijnen die essentieel zijn voor het vervullen van die functie, met als doel instituties te verzwakken.
Lees verder »
Bezuinigingen op hoger onderwijs en wetenschap: rem op progressie
De Nederlandse regering heeft onlangs haar voornemens aangekondigd om fors te bezuinigen op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. In totaal wordt er een bedrag van ongeveer één miljard euro aan onderwijs en onderzoek weggenomen, wat neerkomt op de grootste bezuiniging in decennia. Deze maatregelen worden gepresenteerd als noodzakelijk om de overheidsfinanciën op orde te brengen en om ruimte te maken voor investeringen in andere beleidsprioriteiten, zoals woningbouw, veiligheid en klimaatmaatregelen. Lees verder »
Het belang van fluctuaties in psychologische toestanden
In de moderne psychologie is er een verschuiving gaande van het denken in termen van vaste, stabiele eigenschappen naar een begrip van de mens als flexibel en contextafhankelijk. Dit artikel bespreekt hoe psychologische toestanden fluctueren en wat het betekent als we dit dynamische perspectief omarmen. Inzicht in deze fluctuaties helpt ons om mildheid en begrip te ontwikkelen voor onszelf en anderen, en het biedt handvatten voor veerkracht en zelfregulatie. Lees verder »
Stop met de bewondering voor wangedrag
“Ik ben niet voor Trump maar je moet toegeven: hij heeft briljant campagne gevoerd!” Dit soort opmerkingen hoor je regelmatig naar aanleiding van Trumps verkiezingsoverwinning. Het doet denken aan de bewondering voor een schaakspeler die wint door stiekem schaakstukken te verzetten als zijn tegenstander even niet kijkt. Is dat ‘briljant spel’? Natuurlijk niet. Toch wordt een voormalig president die meer dan 30.000 aantoonbare leugens verspreidde tijdens zijn ambtstermijn geprezen om zijn ‘strategisch inzicht’. Deze perverse logica, waarbij effectiviteit wordt verward met excellentie, vreet aan het fundament van de Amerikaanse democratische rechtstaat. En de onze, als we niet uitkijken en ophouden met bewondering voor wangedrag.
Lees verder »
Vraagtechnieken en principes voor progressiegerichte coaching
Het begeleiden van cliënten die met zware problemen kampen of veel klagen kan uitdagend zijn. Deze cliënten kunnen vastzitten in een negatieve spiraal. Hierdoor is het lastig om oplossingen te zien of kleine positieve veranderingen op te merken. Progressiegerichte vraagtechnieken en principes bieden coaches praktische hulpmiddelen om cliënten te ondersteunen, hun perspectief te verbreden, en hun autonome motivatie te versterken. In dit artikel bespreek ik enkele van deze technieken, met specifieke voorbeelden en voordelen. Lees verder »
Dan Katz legt uit dat de DISC-aanpak, zoals gepresenteerd door Thomas Erikson in Omringd door Idioten, volledig berust op pseudowetenschap.…
Beste Wim, Dank voor je reactie. Begrijp ik goed dat jij vindt dat het creëren van werkplekdemocratie een plicht voor…
Als we in een democratische rechtsorde leven met sociale grondrechten dan is zeggenschap van de werknemer in het bedrijf een…
Dat ben ik met je eens. Hij heeft dat vanaf het begin gedaan. Hier schreef ik erover tijdens de campagne…
Eigenlijk past Trump precies dezelfde tactieken toe als Hitler. Van die laatste weten we tot wat dat geleid heeft. (en…
Open link ► Dit artikel van Landry et al. (2024) laat zien dat vegetarische en veganistische eetpatronen kunnen helpen om…
Stel je voor dat je naar een autodealer gaat en de verkoper prijst zijn eigen 'slimme tactiek' aan: "Ik heb…
Open link ► Dit artikel van Schimmelpenninck (2024) laat zien dat het Nederlandse debat steeds meer wordt verstoord door tactieken…
Open link ► Dit artikel van Harrison et al. (2024) laat zien dat het schoolklimaat een belangrijke rol speelt in…
Open link ► Dit artikel van Wang et al. (2024) laat zien dat leerlingen van leraren die hun psychologische basisbehoeften…
Open link ► Dit artikel van Olafsen et al. (2024) laat zien dat dagelijkse schommelingen in frustratie van psychologische basisbehoeften…
► Interessant perspectief van Laura Batstra en Sanne te Meerman 🇺🇦 op ADHD en de misvattingen rondom deze classificatie. Zij…