Vaak hoor ik mensen zeggen: “Ik vraag liever niet om hulp, ik vind dat ik het zelf moet oplossen.” Deze manier van denken heeft zeker iets sympathieks en bewonderenswaardigs. Als mensen zoiets zeggen dan getuigt dat waarschijnlijk van een behoorlijk groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze vinden dat zij in staat moeten zijn om het probleem op te lossen en willen anderen daar niet mee lastig vallen. Maar het is denk ik goed om je bewust te zijn van een andere manier van kijken naar het vragen om hulp. Vragen om hulp kan namelijk allerlei voordelen hebben, vooral voor jezelf maar ook voor anderen. Hier zijn enkele voordelen van het vragen om hulp:

1. Hulp van anderen kan je beter en sneller vooruit helpen

Een eenvoudig en voor de hand liggend voordeel van vragen om hulp is natuurlijk dat anderen je hulp kunnen bieden die je verder helpt. Als je goed nadenkt over waarin je hulp zou kunnen gebruiken en hulp vraagt aan iemand die de kennis en vaardigheden (of middelen) heeft die nuttig voor jou zouden kunnen zijn, vergroot je de kans dat progressie boekt. Anderen kunnen je dingen leren, informatie geven die je zelf niet had, je in contact brengen met andere mensen die jou verder kunnen helpen of obstakels voor je wegnemen.

2. Om hulp vragen wekt een groeimindset in jezelf op

Een wellicht minder voor de hand liggend voordeel is het volgende. Als je de stap zet om een ander om hulp te vragen dan zeg je in feite tegen jezelf dat je niet onfeilbaar hoeft te zijn en dat hulp vragen van anderen iets goeds en normaals is. Vragen om hulp is een belangrijk onderdeel van een groeimindset. Mensen met een fixed mindset zien het als een teken van een gebrek aan capaciteiten; mensen met een groeimindset zien het als een verstandige stap  vooruit. Door hulp te vragen wordt het gemakkelijker om jezelf te gaan zien als iemand met een groeimindset.

3. Om hulp vragen versterkt je verbondenheid met anderen

Onderzoek in het kader van de zelfdeterminatietheorie laat zien dat verbondenheid met andere mensen een levenslang aanwezige basisbehoefte is van ieder mens. Die behoefte aan verbondenheid betekent het volgende: mensen willen graag betekenisvolle en zorgzame relaties met andere mensen hebben. In dergelijke relaties willen we zowel zorgen voor als verzorgd worden. Vragen om hulp versterkt de verbondenheid met anderen. Het geeft je een mogelijkheid om aandacht en hulp van een ander te ontvangen en bevredigt daarmee je behoefte aan verbondenheid.

4. Om hulp vragen en hulp ontvangen kan je dankbaar maken

Als je bruikbare hulp hebt ontvangen is de kans groot dat je dankbaarheid voelt. Het voelen en uiten van dankbaarheid blijkt goed voor ons te zijn. Recent neurowetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat het voelen van dankbaarheid allerlei positieve effecten heeft zoals het produceren van dopamine en serotonine in de hersenen, het verbeteren van je slaap, het verlagen van stress, het verminderen van fysieke klachten en het verlagen van angst en depressie (Korb, 2015).

5. Om hulp vragen kan fijn zijn voor degene aan wie je het vraagt

Vrijwel iedereen heeft een sterke drijfveer om anderen te helpen (zie onder andere Lieberman, 2014). Door hulp te vragen biedt je een ander gelegenheid om iets voor een ander te betekenen en hierover voldoening te ervaren. Bovendien is het vragen om hulp impliciet complimenteus. Door hulp te vragen geef je immers impliciet aan dat je iemand vertrouwt en dat je die persoon ziet als in staat om jou te helpen en dus als een competente persoon.

Vraag en suggestie

Vraag: Ongetwijfeld zijn er nog meer voordelen van vragen om hulp te bedenken. Als je meer voordelen te binnenschieten hoor ik ze graag.

Suggestie: Denk eens na over waarbij jij wel wat hulp zou kunnen gebruiken en wie je denkt dat jou wel zou kunnen en willen helpen. Vraag die persoon om hulp en kijk in hoeverre de dingen gebeuren die ik hierboven beschreef.

 

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (8)
  • Bruikbaar (7)