10 Voordelen van wandelen

Eerder heb ik al meerdere malen geschreven over de gevaren van een levensstijl die gekenmerkt wordt door weinig lichaamsbeweging (zie hier). Niet alleen vergroot een dergelijke levensstijl de kans op lichamelijke ongemakken en ziektes maar ook wordt de kans op allerlei hersenstoornissen en mentale problemen erdoor vergroot. Als je dagelijks matig intensief beweegt neemt de doorbloeding van de hersenen toe en daarmee de hersenactiviteit en je alertheid. Ook leidt bewegen tot hogere niveau’s van neurotrofines in de hersenen waardoor het ontstaan van nieuwe neuronen wordt bevorderd en ook de groei van uitlopers van neuronen.

 Trainingen Progressiegericht Werken 

Voordelen van bewegen

Op de korte termijn zijn er meteen al aantrekkelijke voordelen. Zo leidt een half uurtje matig intensief bewegen tot meer creativiteit, tot je beter voelen en tot minder behoefte aan zoetigheid. Ook op de middellange termijn zijn er voordelen. Een onderzoek liet bijvoorbeeld zien dat na 24 weken 10.000 stappen per dag te lopen de deelnemers aan het onderzoek een verlaagde bloeddruk hadden en betere glucoseniveau’s. Op lange termijn verkleint dagelijks bewegen de kans op ziektes zoals Alzheimer. Er zijn zelfs aanwijzingen dat frequent veel lopen Parkinson symptomen kan verminderen.

Specifieke voordelen van wandelen

Er zijn natuurlijk veel manieren waarop je kunt bewegen (zwemmen, fietsen, fitness, hardlopen, etc.) en dit soort voordelen kunt bereiken maar ik denk dat er geen betere/aantrekkelijkere is dan wandelen. Hier zijn 10 voordelen van wandelen in vergelijking met andere manieren van bewegen:

 1. Het kost niets
 2. Je kunt het overal en op ieder moment doen
 3. Je hebt er geen speciale kleding of apparatuur voor nodig
 4. Het ziet er niet vreemd uit (iedereen loopt)
 5. Je kunt het heel goed samen met andere mensen doen (zie ook dit)
 6. Je kunt heel gemakkelijk zelf bepalen hoe zwaar je jezelf belast
 7. Je kunt het gemakkelijk combineren met andere nuttige activiteiten (zoals boodschappen doen)
 8. Je kunt wandelen in de zon (goed voor je vitamine-d aanmaak)
 9. Je kunt wandelen in de natuur (geeft energie)
 10. Je kunt al wandelend mooie nieuwe plekjes ontdekken

Vraag: Vergeet ik nog voordelen? Welke andere voordelen van wandelen kunt u bedenken?

Print Friendly, PDF & Email
Wat vind je van dit artikel?
 • Bruikbaar (9)
 • Interessant (5)