Hieronder beschrijf ik twee factoren die duurzame progressie mogelijk maken.

 Trainingen Progressiegericht Werken 

1. De groeimindset

Op deze site zijn al vaak de voordelen van een groeimindset aan de orde geweest. Een groeimindset is, heel kort gezegd, de overtuiging dat vooruitgang en groei mogelijk zijn door inspanning. Een fixed mindset staat daar tegenover. Dit is de overtuiging dat eigenschappen en kwaliteiten grotendeels vastliggen en niet goed ontwikkelbaar zijn. Je mindset is in veel gevallen een voorwaarde voor groei en verbetering. Als je niet gelooft dat groei en verbetering mogelijk zijn dan is het niet logisch dat je je toch gaat inzetten om groei en verbetering te bewerkstelligen. Als je een groeimindset hebt is dat wel logisch. Je realiseert je dat inspanning nodig is dus je zet je in. Wil je ergens heel goed in worden dan is langdurige inspanning nodig. Heel kort gezegd kun je dit proces dus als volgt visualiseren.

 

groeimindset

 
Maar dit plaatje is niet compleet. Er ontbreekt in ieder geval een belangrijke schakel. Die schakel heeft betrekking op de vraag waar mensen de energie vandaan halen om langdurige inspanning te blijven leveren. Je hebt vast wel eens opgemerkt dat mensen soms uitgeput en opgebrand raken wanneer zijn langdurig een flinke inspanning leveren terwijl in andere situaties mensen bergen lijken te kunnen blijven verzetten maar ondertussen een vitale en gezonde indruk blijven maken. Wat verklaart nu het verschil? Welke factor maakt het mogelijk dat we vitaal blijven terwijl we bergen lijken te verzetten?

2. Autonome motivatie

Die factor is autonome motivatie. Autonome motivatie betekent dat we volledig staan achter wat we doen omdat we het zeer interessant en/of belangrijk vinden. Uit onderzoek blijkt dat wanneer we autonoom gemotiveerd zijn voor het leveren van een inspanning we niet uitgeput en opgebrand raken maar, in plaats daarvan, dat we energie krijgen van wat we aan het doen zijn. Hierdoor kunnen we onze inspanningen veel langer en gemakkelijker volhouden. Voor meer informatie over dit vitaliserende effect van autonome motivatie zie Moller et al (2006) en  O’Keefe & Linnenbrink (2014).

Model duurzame progressie

We moeten ons schema dus als volgt aanpassen:

 

mindset en autonomie

 

Meer weten over autonome motivatie? Kijk naar deze presentatie van Ed Deci.

 

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (7)
  • Bruikbaar (5)