Misvatting 5: mensen met een groeimindset zijn obsessief met leren bezig en willen altijd de beste zijn

Ik ben enkele mensen tegengekomen die dachten dat een groeimindset betekent dat je een obsessieve gerichtheid op leren hebt en een wens om altijd maar de beste te willen zijn. Ze vroegen dingen als “Maar waarom moeten we altijd maar beter worden? Waarom zouden we nooit eens tevreden mogen zijn met hoe we zijn? Moeten we dan altijd progressie boeken?” Als je denkt dat een groeimindset betekent dat je nooit eens tevreden kunt zijn, dat je obsessief gericht bent op leren en dat je heel competitief bent, dan heb je nog niet begrepen wat een groeimindset inhoudt.

 Trainingen Progressiegericht Werken 
 

Geloven dat je beter kunt worden betekent niet dat je beter moet worden

Ten eerst gaat een groeimindset niet over een obsessieve gerichtheid op leren. Wat een groeimindset wel betekent, is dat je gelooft dat het mogelijk is om te leren en dat inspanning leveren, effectieve leerstrategieën toepassen en (meestal) hulp vragen voorwaarden zijn om te verbeteren. Kalmte, gematigdheid en realisme passen prima bij een groeimindset. Het feit dat je gelooft dat je kunt groeien door je in te spannen betekent niet dat dit is wat je per se de hele tijd moet doen en al helemaal niet op een obsessieve manier.

Groeimindset betekent niet dat je de beste wilt zijn

Ten tweede zijn mensen met een groeimindset niet competitiever dan andere mensen. Het is eerder andersom. Mensen met een groeimindset richten zich op het verbeteren van hun functioneren, niet op het overtroeven van anderen. Enkele van de beste sporters in de wereld richten zich in feite meer op het boeken van vooruitgang en om een steeds betere sporter te worden dan om perse nummer 1 te zijn.

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (2)
  • Bruikbaar (1)