De zelfdeterminatietheorie (ZDT) is de meest onderzochte en meest invloedrijke motivatietheorie van dit moment. Wat de theorie zo interessant maakt is dat er in vele landen veel onderzoek naar is gedaan. De bevindingen zijn praktisch goed bruikbaar in veel contexten zoals in de opvoeding, de schoolcontext, werk en leidinggeven en coachen en counseling.

Trainingen Progressiegericht Werken

Enkele bekende begrippen

Enkele begrippen uit de theorie zijn bij veel mensen wel enigszins bekend. Vooral de termen intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie doen wel een belletje rinkelen bij de meeste mensen. Ook de psychologische basisbehoeften (aan autonomie, competentie en verbondenheid) zijn redelijk bekend. Maar veel mensen vinden het lastig om alle samenhangen in de theorie goed te overzien.

Wat is de samenhang?

Als dit ook voor jou geldt, kun je misschien baat hebben bij het plaatje dat ik hieronder beschrijf. Het is mijn versie van het zogenaamde motivatiecontinuüm dat oorspronkelijk geïntroduceerd werd door Ryan & Deci (2000). In de onderstaande versie toon ik in welke contexten welke soorten motivatie ontstaan, wat voor soorten motivatie er zijn, wat die inhouden en welke effecten die hebben.

Het motivatiecontinuüm

Wat vind je van dit artikel?
  • Interessant (31)
  • Bruikbaar (27)